Verdachten bedreiging en brandstichting langer vast

23193

De rechtbank heeft het voorarrest van de drie mannen uit Landgraaf en Heerlen die verdacht worden van bedreiging en brandstichting met 30 dagen verlengd. Het drietal wordt ervan verdacht burgemeester Wil Houben van Voerendaal bedreigd te hebben.

Ook worden ze verdacht van een grote brand op het industrieterrein Lindelaufer Gewande in Voerendaal.

Het voorarrest van de twee broers van 52 en 62 jaar uit Landgraaf werd donderdag met 30 dagen verlengd. Vorige week bepaalde de rechtbank dat de 48-jarige verdachte uit Heerlen nog 30 dagen kan worden vastgehouden. De verdachten zijn beperkende maatregelen opgelegd en mogen dus alleen contact hebben met hun advocaten.

De gemeente greep in 2016 en 2017 een aantal keren in op het industrieterrein en het aangrenzende woonwagenkamp. Dat had veelal te maken met hennepteelt. De twee broers werden eerder door de gemeente gedwongen te vertrekken uit hun chalets op het kamp in Voerendaal. Houben liet vorig jaar de chalets verwijderen en sloot ook hun autohandel nadat er drugs waren gevonden. De bedreiging en de brandstichting worden gezien als ondermijning van het gezag in Voerendaal.

Brand
Een aantal loodsen op een industrieterrein aan de Lindelaufer Gewande in Voerendaal ging bij de grote brand op 14 maart verloren. Door de brand kon de veiling van de betreffende loodsen niet doorgaan. Uiteindelijk kocht de gemeente de loodsen zelf. De zaak kwam onlangs aan bod in Opsporing Verzocht.

Bedreiging
Burgemeester Wil Houben van Voerendaal werd op 26 februari met een vuurwapen bedreigd. Dat gebeurde op de Retersbekerweg in zijn woonplaats. Houben zat in zijn auto en had al snel in de gaten dat het mis was. Hij gaf gas en ging er snel vandoor. Eerder werden ook al bedreigingen geuit in de richting van het gemeentebestuur. Zo ging de auto van een wethouder in vlammen op en moest een borrel worden geannuleerd.

 

Lees het hele bericht.